Verjetno prav vsak od nas, ki se je ali se še bo včlanil v fitnes, bo to storil zato, ker si želi izgledati boljše. Če bi svojo storitev prodajal kot “življenjsko rast” v fitnesu, bi verjetno hitro zaključil to zgodbo. Vendar tako je, fitnes zajema naše fizično in psihično zdravje in nas nekako navaja ali celo nauči kako reagirati v določenih življenskih situacijah s katerimi se prav vsi srečujemo.

“Statistično so ljudje, ki redno trenirajo, bolj zadovoljni v življenju, boljše prenašajo nove izzive in jih vidijo kot koristne, se lažje prilagajajo na spremembe ter so tudi bolj karierno uspešni. Jap, s pomočjo fitnesa si lahko prislužite napredovanje.”

DRUGAČNO DOJEMANJE BOLEČINE IN TRUDA

Kot trener bi lahko za začetnike rekel, da se morda malce ustrašijo pekoče bolečine v mišicah med samim izvajanjem vaj, saj jo do zdaj niso izkusili kar je povsem razumljivo. Bolečino običajno povezujemo s slabimi stvarmi, kar pri treningu ne velja vedno(ne govorim o bolečini zaradi poškodbe). S časom se na njo navadimo in nam postane všeč, saj nam daje občutek nadzora nad telesom in nas potisne izven cone udobja.

SPREJEMANJE NEUSPEHA

Iskreno ne poznam nikogar, ki mu je uspelo na kakršnikoli življenski poti, brez da bi doživel neuspeh oz. padec. Trening in stvari povezane z njim so tiste pri katerih se boste skoraj zagotovo soočili s padcem. Od neuspešnega hujšanja, do pretežkih vaj in uteži. Vendar nas ta neuspeh pripravi do tega, da najdemo pravilno rešitev. Lahko bi rekli, da je to najhitrejša pot do rešitve. In kdo dejansko je uspel nekaj “narediti” brez padcev.

NAUČITE SE SKRBETI ZASE TAKO KOT ZA SVOJE NAJBLIŽJE

Vedno pravim, da moramo prvo imeti radi sebe, če želimo imeti radi ali pomagati še ostalim. Poskrbite zase, da boste lahko poskrbeli za svoje najbližje. V fitnesu skrbimo zase, pika. Pomemben je pristop, ki ga izberemo. Če treniramo zato, ker se ne maramo bo naš način prehrane in treninga verjetno enak. Pomislite saj je povsem logično, če nekoga ne marate, bi mu predpisali ubijalski trening in strog režim prehrane ali nekaj kar se povsem prilagajo njemu. Enako boste vi storili za vas.

POSVETITE SE TEMU KAR LAHKO SPREMENITE IN NE OBRATNO

Če ste predvsem vizualni tip človeka in si želite imeti določen tip postave (široka ramena/boki – ozek pas, itd.) potem je marsikaj odvisno tudi od vaše genetike. Če vam genetika enostavne ne dovoljuje širokih ramen ali bokov potem je povsem ne potrebno, da si s tem belite lase. Enostavno sprejmite svoj tip telesa in najdite dobre stvari, ki vam jih ponuja vaša genetika in tako postanete najboljši vi. Nekdo, ki težje hujša verjetno lažje pridobiva mišično maso in obratno.

POPOLNOST NE OBSTAJA

Postanitne srečni še preden se odpravite na svojo fit potovanje. Če mislite, da boste bolj srečni, ko boste izgubili 15kg se motite. Ja, morda za kakšen dan ali dva potem pa se življenje nadaljuje. Popolno postavo je nemogoče doseči saj se vedno najde nekaj malega, ki nas moti. Običajno bolj kot so ljudje fit bolj postatjajo obsedeni s svojim izgledom. To jih hitro vodi do vzemanje ilegalnih substanc(razen če tekmujejo) in plastičnih operacij.

SKROMNOST

Poglejte, z vasko stranko(ne glede na spol), ki sem sodeloval je prišel trenutek, ki ji je bilo mar koliko kilogramov ne deluje. Še vedno se spomnim trenutka, ko je ena od strank prvič dvignila 60kg od tal. Ne glede na skrbi ali bo zmožna dvigniti to težo od tal je po končanem dvigu njen prvi odziv bil, “ali še katera od ženskih strank dvigne 60kg od tal?”. Moj odgovor je bil “ja” in ko bi le videli kako zagreto sva v naslednijh dneh trenirala prav ta gib.

Poanta zgodbe je, da je v fitnesu vedno nekdo, ki je močnejši. Na vas je, da ostanete skromni in ponižni ter se pripravjeni naučiti novih stvari, da lahko dosežete nov nivo treninga. Enako velja za ostale situacije v življenju. Nikoli ne veste vsega in biti odprt za sprejemanje novega znanja je pomembna vrlina.

KONSTANTNOST

 V fitnesu, razmerjih in poklicni karieri je konstantost oz disciplina, ključ do uspeha. Dober in nekostanten trening je veliko slabši od povprečnega in kostatnega. Popolni in nekonstatni obroki nam veliko manj pomagajo pri hujšanju kot pa povprečni in konstatni obroki. Tako kot imate disciplino, da vsak dan zjutraj vstanete in se pripravite za delo tako morate imeti disciplino, da si naročite zdrav obrok in se pojavite na treningu tudi kadar imate slab dan.

PROCES JE POMEMBNEJŠI OD CILJA

Ko se odpravimo v fitnes imamo tipično nek določen cilj. Recimo, da je to izgubiti 15kg. Proces oz ves ta čas v katerega ste vlagali trud in delo je bolj pomemebn kot sam cilj. Enostavno ne smete izpustiti občutkov in rasti, ki jih doživite v tem času. Kako se spreminja vaša samozavest, ste bolj ponosni nase, bolj disciplinirani, itd. Če govorimo o rezultatih so to lepša koža, boljše počutje, boljši spanec, lepši lasi, več energije, boljša prebava. To je tako kot, če v karierji iščemo samo denar. Že že, seveda je do neke mere pomemebn tudi denar, vendar ves ta trud, čas, delo, žrtvovanje, ki ste ga vložili je veliko bolj pomemben. In na to bi bilo dobro, da se fokusirate.

ZDRAVA SAMOKRITIKA

Fitnes je mesto kjer se začnemo bolj spoštovati in se učiti novih stvari tert tako postati boljši. Biti realen in brez dodatnega stresa ter nesigurnosti oceniti kaj bi lahko pri sebi izboljšali je vrlina, ki se jo ceni.

dodaj komentar