Dejstvo je, da večino svojega časa v dnevu presedimo in časa za gibanje ni veliko. Delo v pisarni, sestanki, vožnja v avtu, kosila, večerje, itd. Vse to počnemo v sedečem položaju in po koncu napornega dneva nas čakata kavč in kasneje postelja. Kaj pa če vam povem, da obstaja način, da v vseh teh situacijah še vedno  kurite odvečno maščobo. Ni lahko, a je vsekakor izvedljivo.

Uravnavanje stresa

Govorim o uravnavanju, ker se je stresu nemogoče izogniti. Od nastanka ljudi pa do danes smo vsi doživljali stres.

Pritisk v službi, slaba prehrana, neaktivnost, družina, itd. Vse to pripomore, da dnevno doživljamo veliko mero stresa. Govorim o stresu, ki slabo vpliva na naše zdravje in je ob intenzivnejšem in pogostejšem doživljanju dejavnik za obolenje z rakom, vnetje sklepov, prebavne motnje, motnje spanja, itd. Naj vam po domače razložim kako stres vpliva na hujšanje.

Naše telo za preživetje potrebuje energijo oz. kalorije, ki jih zaužijemo. Ko je telo pod stresom ni v dobrem stanju, zato se odloči, da zadrži energijo ali doda novo zalogo, da bo lahko naprej funkcioniralo. Ker jo zadrži pomeni, da mi pokurimo manj kalorij oz.. da se zmanjša poraba maščobnih zalog. Če pa jo doda, pomeni, da smo pridobili še nekaj dodatne maščobne zaloge (v večini primerov gre za visceralno maščobo, tisto okoli vaših organov). Torej težko je hujšati, če se vaše telo boji izgubiti maščobo (energijo).

Po izkušnjah s strankami, smo najlažje uravnavali stres s prioritiziranjem spanja.

Kvaliteten spanec bo zagotovil dobro regeneracijo telesa, kar pomeni, da bo telo delovalo bolj učinkovito pri kurjenju maščob in ostalih življenjskih funkcijah. Kot dodatno orodje lahko izvajate meditacijo, hojo v naravi ipd., vendar bo spanec številka ena za uravnavanje stresa.

Trening za moč

Ja, spet vam težim s treningom za moč. Nič ni narobe, če ta poudarek preberete še enkrat, mogoče vas prav tokrat prepriča, da tak trening začnete tudi izvajati. S pomočjo treninga za moč gradimo mišico. Mišica je drag material in potrebuje veliko energije, da se ohranja ali na novo zgradi. Ta energija so kalorije. Predstavljajte si tako. Zjutraj ste opravili trening za moč. Ker ste pri treningu poškodovali mišično tkivo se mora ta obnoviti (regenerirati), kar pomeni, da bo mišica potrebovala energijo za obnovo. Torej, medtem ko boste sedeli v pisarni, bo vaše telo porabljajo kalorije za obnovo mišic in se bo to nadaljevalo v času vašega spanja ter naslednji dan.

Avtomatično porabljanje kalorij bo veliko bolj praktično v današnjem življenju

Vaš trening za hujšanje bi moral biti enak treningu za pridobivanje mišične mase. S tem boste izgubili več maščobe kot mišic. Zakaj je to pomembno? Ljudem je pogosto vseeno ali izgubijo maščobo ali mišico, važno je, da izgubljajo kilograme. Težki ste 70kg in izgubite 10kg. Večino izgubljenih kg predstavljajo mišice. Spremeni se vaša fizična teža medtem, ko se % vaše maščobne mase ne, saj ste izgubili večino mišične in ne maščoben mase. Na vašem mestu bi veliko raje spremljal težo, ki jo premagujete na treningu kot pa tisto na tehtnici, saj je prioriteta, da postanemo močnejši.

Pravilno prehranjevanje  

Vse kar ste prebrali pred tem poglavjem ne bo delovalo, če ne boste telo spravili v kalorični deficit (pojedli manj kot pokurili ali pokurili več kot pojedli- prva je veliko lažja). Lahko imate popoln trening in  spanec ter življenje brez stresa, vendar če ne boste v deficitu ne boste shujšali. Na internetu imate polno weight loss kalkulatorjev s katerimi si lahko izračunate vaš dnevni vnos glede na vašo aktivnost. Predlagam vam, da izpolnite več različnih kalkulatorjev in določite povprečno številko.

MyFitnessPal je ena od aplikacij v katero vpisujete hrano, ki ste jo pojedli in tako spremljate svoj dnevni vnos hrane.

Večinoma se izogibajte močno procesirane hrane saj boste tako avtomatično zmanjšali vnos kalorij. Seveda povečajte vnos bolj kvalitetne hrane in s tem se bo povečala količina polnovredne zaužite hrane ter zmanjšal kalorični vnos.

Povečajte vnos beljakovin. Prav vsaka stranka s katero sem ali še sodelujem je na začetku imela prenizek vnos beljakovin. Beljakovine so osnovni gradniki naših mišic. Če boste med hujšanjem pojedli premalo beljakovin ne boste zmožni graditi mišic ali pa jih boste pokurili več kot maščobe. Beljakovine se počasi presnavljajo, kar pomeni, da porabijo več kalorij za presnovo (spet sedimo in porabljamo kalorije) kot maščobe in OH. Ker se počasi presnavljajo smo tudi dlje časa siti, kar pomeni, da preko dneva pojemo manj.

Dodatno orodje – kardio 

Kaj pa kardio? Kardio je tip vadbe, ki kuri maščobo med samim izvajanjem. Razen če govorimo o visoko intenzivnem, katerega skoraj nikoli ne priporočam začetniku. Torej kadar opravimo z eno urnim kardiem v naravi se kurjenje maščobe neha saj ni tolikšne intenzivnosti in poškodbe mišičnih vlaken, da bi potrebovali regeneracijo. Kardio ne igra ključnega pomena, pri kurjenju maščob nam pa definitivno lahko pomaga do malo hitrejših rezultatov.

dodaj komentar