Če zavrtimo čas nazaj so naši predniki morali loviti, da niso ostali lačni. Lov je avtomatično pomenil dodatno fizično aktivnost oz. več porabljenih kalorij. Tudi sama hrana verjetno ni bila tako okusna kot danes saj je bila »divja« in sezonska. Kratko rečeno, jedli so zato, da so preživeli. Danes je slika popolnoma drugačna. Hrana je dostopna na skoraj vsakem koraku. Lahko jo kupite v trafiki, bencinski postaji, pošti in jo naročite na dom. Če vse skupaj povzamemo se na splošno manj gibamo in več jemo. Adikcija in zloraba hrane je večja kot kadarkoli. Stresno življenje omilimo z okusno in po navadi tudi visoko kalorično hrano, ki nam daje občutek sreče, ko se topi v naših ustih. Tudi skozi sam proces šolanja je premalo osveščanja. Kaj je bazalni metabolizem, kalorični deficit, procesirana hana, itd. Navsezadnje sem pri gospodinjstvu pekel pico in kuhal makarone. Potem je tu še vzgoja doma. Ste morali pojesti vse do zadnje žlice, drugače se kasneje ne boste smeli igrati s prijatelji. Če pojeste vse kar je na krožniku, boste dobili sladoled. Pobrskajte malo po spominu in pomislite kako to danes vpliva na vas.

Torej danes ne jemo samo zato, ker smo lačni. Jemo kadar nam je dolgčas, kadar smo veseli, žalostni ali pod stresom in v najhujšem primeru, da potlačimo svoje trpljenje, ki nam ga je povzročil nekdo v preteklosti. Hrana je naš zasilni izhod. Ustvarili smo si hrano, ki je primerna samo za zajtrk. Kdo je rekel, da se kosmiči ne smejo jesti za kosilo? Zjutraj jih jemo samo zato, ker jih pripravimo v 30 sekundah. Kokice največkrat jemo v kinu. Če doma pogledate 10 filmov za koliko teh filmov si boste pripravili kokice? Vprašanje ali jih sploh kupujete za domačo uporabo. Kokice pač jemo v kinu, ker je to tradicija. Potem je tu še alkohol, ob katerem proslavimo, se sprostimo in počutimo boljše. Po drugi strani je alkohol ena od najbolj zlorabljenih živil.  

Težko je reči kaj pomeni jesti zdravo. Veliko je odvisno od posameznika oz. njegovega stila življenja. Če večino svojih obrokov jeste v restavracijah se je potrebno temu prilagoditi in bo ta način zdravega prehranjevanja popolnoma drugačen kot od nekoga, ki ima čas za pripravo obrokov. Torej je potrebna fleksibilnost prehrane in organizacija. Sladoled, alkohol, piščanca in riž je treba združiti v zdravo celoto. Potrebno je potešiti tako fizično kot psihično stanje. Odrekanje hrani je popolnoma nepotrebno, razen tisti na katero ste alergični ali imate močno intoleranco. Sladkor bo verjetno vsak dan v vaši prehrani in se mu je nesmiselno popolnoma izogibati. Pomembno je samo zavedanje katero hrano je primerno jesti bolj pogosto. Zavedanje je pomembno. Zakaj pojesti en kos torte namesto 3, zavedati se koliko kalorij ima žlica olja preden z njim zalijete solato in da en kos torte ne bo pokvaril vaših načrtov.

Veliko je dejavnikov, ki nas ovirajo pri zdravi prehrani zato lahko rečem, da je danes težko spreminjati navade. Življenje s partnerjem, kateremu ni mar za njegovo prehrano bo verjetno vplivalo tudi na vas. Če ja vašemu partnerju vseeno kaj jeste še ne pomeni, da bi moralo biti tudi vam. Ste s sodelavci vsak dan po službi zavili v lokal na pivo? Verjamem, da bi bilo naslednjič po enem pivu preklemano težko naročiti limonado. Določanje prioritet je pomembno, a morate razumeti, da nimamo vsi enakih. Vedno se bo našel nekdo, ki jih ne bo razumel in vas bo skušal prepričati, da popijete še en kozarec piva ali vina. Skozi leta sem dojel, da to počnejo tisti, ki jim je ne prijetno ob mislih, da ste vi začeli skrbeti za svoje zdravje.

Seveda vam ne svetujem, da se prenehate družiti, to bi bila neumnost. Ljudje se ob pijači in hrani družimo že celo življenje.

Tudi moja prehrana ni popolna in iskreno tudi ne stremim k popolnosti saj vem, da mi tak način ne bi uspelo vzdrževati na dolgi rok. Tudi sama popolnost se mi nikoli ni zdela zdrava. Sladoled je nekaj čemur se ne bom nikoli odpovedal, zato bo vedno del moje prehrane. Jem hrano ob kateri se počutim zdrav in zadovoljen. Res pa je, da je to postala ena od mojih prioritet. Pomislite, če ne morete poskrbeti zase kako boste potem poskrbeli za ostale prioritete.

dodaj komentar